Om D-Mine™

D-Mine™ består av en kontrollpanel och tio övningsminor som individuellt kommunicerar med kontrollpanelen via trådlös radiolänk. Varje utlöst mina indikeras av en lysdiod på kontrollpanelen vilket gör att man kan se exakt vilken mina som utlösts. Indikeringen för utlöst mina går även att komplettera med en ljudsignal.

När kontrollpanelen indikerar en mina som utlöst återställs den enkelt med en reset-knapp på kontrollpanelen. Övningsminorna återställer sig själva automatiskt och behöver inte grävas upp för att övningen ska kunna fortsätta.

Övningsminorna kan placeras på ett avstånd upp till 30m från kontrollpanelen vilket under rätta förhållanden gör det möjligt att minera över 2500kvm.

Varje kit av D-mine™ innehåller; kontrollpanel, 10st övningsminor, transportbox (Peli 1630), laddare samt laddningskabel för cigarettuttag.

Svensk ingenjörskap

Övningssystemet D-Mine™ är baserat på en ide av två svenska uppfinnare och är utvecklat samt framtaget av Arne Nordströms Mekaniska AB.

Dess enkla konstruktion till trots är D-Mine™ unikt av sitt slag med sin verklighetstrogna utformning och användning. Tekniken har testats och förbättrats under flera års tid i samråd med SWEDEC, det svenska totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, och har blivit godkänt som utbildningsmaterial för minröjningsutbildning av svenska försvarets materialverk (FMV).

De två uppfinnarna bakom D-Mine™, Göran Jysky och Bo Thunström, har dessutom belönats med ett var sitt stipendium för sin uppfinning. Priset tilldelades av Landstinget i Sörmland och uppmärksammades av både den lokala tidningen Södermanlands Nyheter (24 Nov, 2006) och Sveriges Radio P4 (15 Nov, 2006).

Läs mer om kontrollpanelen >>
Läs mer om övningsminan >>

D-Mine™ är ett registrerat varumärke och tillverkas av Arne Nordströms Mekaniska AB